House Extension, Histon

Nestled amongst the poplar trees and Victorian villas of the Cambridgeshire fens, this two-storey extension and refurbishment is bathed in light and constructed using a bespoke oak structure infilled with creamy Cambridgeshire brick and minimally-framed glazing.

The house lies within a conservation area, as a result of which tight planning conditions were imposed on the design. The ground floor of the house like many of its type suffered from a lack of daylight and cell-like layout. The solution created an open-plan kitchen dining area, benefitting from a fully glazed single storey section, linking the interior with the garden. A WC and utility room meanwhile were created at the side of the house where daylight is less plentiful.

On the first floor, a new bedroom and shower room were created over the kitchen, matching the existing house in style and material.

Completed 2014.

Back to Homes