West End housing, Glasgow

A social housing scheme designed for a prominent corner site in Glasgow’s West End. The brief required a low-cost, high-density development on a challenging site adjacent to listed tenements. 

Commercial space, car parking, and a combined heat and power plant occupy the ground floor, with 1, 2 and 3 bedroom flats occupying the upper five floors.

In order to maximize build quality and minimize costs, the scheme was designed for a high level of pre-fabrication. To complement the character of the surrounding historic architecture, the building is clad in natural stone and facing brick, with windows that follow the generous proportions of the Victorian tenements. A higher section at the street corner creates further space, while providing a formal urban focus at an important crossroads.

Project implemented with Anderson Bell + Christie. Completed 2011.

Back to Housing